Het historische antikatholicisme van de Ku Klux Klan.

Iedereen weet van de racistische misdaden die de Ku Klux Klan pleegde. De terreur die deze organisatie aanrichtte onder Afro-Amerikanen is algemeen bekend.Ik gebruik bewust het woord ‘terreur’, omdat geweld met een politieke inslag verdacht veel weg heeft van terrorisme. De Klan was en is, in al haar reïncarnaties, een terroristische organisatie.Minder mensen associëren de Ku Klux Klan vandaag de dag echter met sektarisme.

Historisch gezien word het bestaan van de Ku Klux Klan in 3 periodes verdeeld.Men spreekt van de ‘1e Klan'(1865-1871),de ‘2e Klan'(1915-1944)en de ‘3e Klan'(1946-tot heden). Ik zal me in deze blog richtten op het geweld van de ‘2e Klan’.

De VS is een immigratieland. Maar met dat gegeven was niet iedereen blij. Met de immigratie van katholieke Ieren, Duitsers en Italianen zou volgens sommige groepen de ‘protestantse identiteit’ van de VS in gevaar komen. De Ku Klux Klan besloot om aanvallen uit te voeren op katholieke immigranten. De ‘hoogtijdagen’ van de ‘2e Klan’ waren vooral in de jaren 20. Dat de Klan in sommige hoge kringen steun had werd pijnlijk duidelijk in 1921 toen een Klan lid, die een katholieke priester had vermoord werd vrijgesproken door de jury, die grotendeels uit Klan leden bestond.De Klan ging dat decennium vrolijk door met geweld. Een ‘argument’ tegen de katholieke immigranten was dat zij meer loyaal zouden zijn aan het Vaticaan dan aan de VS.

In buurland Mexico was eind jaren 20 een oorlog gaande tussen de antiklerikale overheid van Plutarco Elias Calles en katholieken die op voornamelijk op het platteland woonden.Feitelijk gezien was het ook een nasleep van de Mexicaanse Revolutie. Gewapende opstanden waren niet vreemd in het Mexico van die tijd. De Mexicaanse grondwet van 1917 had al veel antiklerikale elementen, maar deze werden nooit echt tot uitvoer gebracht.Na het aantreden van Calles in 1924 werd er uiteindelijk werk van gemaakt. Kloosters en scholen werden gesloten, de overheid kreeg het monopolie over het onderwijs en geweld werd daarbij niet geschuwd. Ook priesters werden geëxecuteerd.De opstand die toen onder de plattelandsbevolking bestond heet de Cristero oorlog, die 3 jaar duurde. Opvallend is dat de katholieke organisatie The Knights of Columbus 1000 dollar aan de Cristero rebellen doneerde voor wapens en munitie(de organisatie verleende ook steun aan Mexicaanse vluchtelingen in de VS). Als reactie hierop bood de Ku Klux Klan 10.000 dollar aan aan de regering van president Calles om de katholieke kerk in Mexico er onder te krijgen.

Antikatholieke sentimenten in de VS waren al ouder dan de Ku Klux Klan.In 1844 waren er rellen in Philadelphia waar een katholieke kerk werd aangevallen. Waar het antikatholicisme in Mexico eerder te maken had met liberale antiklerikale ideologieën die door de Franse Revolutie geïnspireerd waren, was het antikatholicisme al in de koloniale tijd mee geëmigreerd met Engelse vluchtelingen die de godsdienstoorlogen van Europa wouden ontvluchtten. Het ging hier dan om de zogenoemde ‘Pilgrim Fathers’ en andere protestanten met een puriteinse inslag.

 

 

Een gedachte over “Het historische antikatholicisme van de Ku Klux Klan.

  1. zo zie je dat mensen altijd een kapstok zoeken om hun eigen gelijk aan op te hangen.
    De essentie van het christendom (katholiek of protestant) zou toch de liefde van Christus voor de mensen moeten zijn en het naleven van Zijn voorbeeld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s