What’s in a name?

Ik ben ooit eens iemand tegengekomen wiens tweede naam Adolf was. Het kwam ooit eens ter sprake, en toen was ik beduusd. De persoon was zich van geen kwaad bewust; Adolf was toch immers een gewone Duitse naam?

Feitelijk had deze man gelijk. Veel Nederlandse plaatsen hebben een Graaf Adolfstraat. De vele Graaf Adolfstraten in Nederland verwijzen echter niet naar de voormalige Oostenrijkse kunstschilder waar de naam tegenwoordig vooral mee geassocieerd word. De naam verwijst naar de broer van Willem de Zwijger. Graaf Adolf vond de dood bij de slag in Heiligerlee in de oorlog tegen de Spanjaarden. En wat te denken van Adolphe Sax? Ook zo’n klinkende naam.

Soms delen personen met heel verschillende idealen dezelfde namen. Benito Mussolini’s tweede naam luidde Amilcare. Amilcare komt van de naam Hamilcar, een naam die veel voorkwam in het oude Carthago. Er was een Carthaagse koning die Hamilcar heette, maar de meest bekende Hamilcar was Hamilcar Barkas, de Carthaagse veldheer. Hamilcar Barkas was de vader van de veldheer Hannibal Barkas. Benito Mussolini heeft met zijn troepen flink huisgehouden in Libië en Ethiopië. Het is ironisch dat de imperialist Mussolini zijn tweede naam deelde met een Noord-Afrikaanse veldheer. Bij vlagen vraag ik mij wel eens af hoe Hamilcar Barkas hier tegen aankijkt. Zou hij ergens op een wolk de invasies van zijn soort van naamgenoot gadegeslagen hebben?  Een ander soort van naamgenoot van Mussolini is Amilcar Cabral. Amilcar Cabral werd geboren uit Kaapverdiaanse ouders in wat toen nog Portugees Guinea heette. Later zou dit land Guinee-Bissau gaan heten. Hij speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië en Guinee-Bissau. En dan een soort halve naamgenoot zijn van een fascistische dictator en imperialist! Ik voel overigens ook erg mee met mensen die Osama heten en in het post 9/11 tijdperk zijn opgegroeid.

Judas, iedereen kent die naam wel. Vaak is het geen compliment als iemand ‘Judas’ genoemd word. Judas is de Griekse versie van de naam Judah. Judah is een naam die natuurlijk in en in joods is. De naam Judas Iskariot zal bij joden misschien tot schouderophalen leidden. Maar dat zal niet gelden voor Judas de Makkabeeer. Toen Alexander de Grote overleed, verdeelden zijn generaals zijn rijk. Het Seleucidische Rijk was 1 van deze zogenoemde Diadochen rijken. Antiochus IV, de leider van het Seleucidische Rijk wou een altaar van Baal in de Joodse Tempel bouwen. Dit heeft hij geweten. De militaire leider Judas de Makkabeeer en zijn kompanen veroverden na 3 jaar de Joodse Tempel en wijdde de tempel opnieuw in.Dit word nog steeds herdacht bij het vieren van Chanoeka. Zo zie je maar, de ene Judas is de andere niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s