Ahmed en Amadou

De regering van Libië (ik weet even niet welke, aangezien er meerdere zijn in deze gefaalde staat) ontkent het, maar voor de rest erkent iedereen het: slavernij in Libië.Een paar maanden geleden, voor dat iedereen het er over had, was er al een artikel over bij The Post Online. Ook het Franstalige, op Afrika gerichte, blad Jeune Afrique besteedde er aandacht aan op haar site. Op een filmpje was een aangeslagen man uit West Afrika te zien. Dat werd afgelopen voorjaar gepubliceerd.Het was hem gelukt om te ontsnappen aan de slavernij.Zijn naam was Samba en hij kwam uit Gambia. Wat ik mij op een gegeven moment realiseerde, was dat een groot gedeelte van de zwarte Afrikanen die naar Libië vertrokken uit West Afrika komen.Dat betekent dus dat een groot gedeelte waarschijnlijk moslim is.Er zijn ook immigranten uit Sudan, wat ook een grotendeels islamitisch land is.De slavernij in Mauretanie is officieel afgeschaft, maar ondergronds gaat het nog door.De regering ontkent het, maar je kan je afvragen of dat zo veel zegt.Zowel de tot slaaf gemaakten als de slavendrijvers aldaar zijn moslim. Ze worden ‘Haratin’ genoemd.Ook in Sudan zijn er op slavernijvlak vreselijke dingen gebeurd.Het verhaal van Francis Bok(geen moslim,zie je wel aan de naam) vind ik altijd intrigerend.Er is het een en ander over hem terug te vinden op Youtube.Hij is 10 jaar een slaaf geweest in Sudan en woont nu in Amerika, waar hij zich inzet als abolitionist.

Amadou is de West Afrikaanse variant van de islamitische naam Ahmed.Varianten als Amadu en Ahmadu komen ook voor. Pijnlijk genoeg verhandeld Ahmed Amadou in Libië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s